Na ovoj stranici smo za Vas pripremili nekoliko često postavljanih pitanja kupaca kontaktnih leća. Pročitajte, informirajte se, a ako Vam nešto nije jasno, ili imate dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte.

 

pitanja leće

 

1. Zainteresiran/a sam za nošenje kontaktnih leća. Koliko dugo je potrebno da se navikne na njih?


Ovisno o osjetljivosti Vašeg oka i odabiru mekih ili tvrdih plinopropusnih (RGP) kontaktnih leća, može proći samo jedan dan, dva tjedna ili više za Vaše oči kako bi se prilagodile na leće. Kod nekih se ljudi oči nikada ne prilagode, ali to je rijetkost.

 

 

kontaktne leće pitanja

 

 

2. Da li je teško brinuti se za kontaktne leće?


Postoje određeni koraci kojih se trebate pridržavati kako bi Vaše oči ostale zdrave i leće trajale što je duže moguće. Za točnu njegu Vaših leća, molimo pogledajte sljedeći članak:

- Briga za kontaktne leće

 

Iznimka su jednodnevne kontaktne leće i kontaktne leće za produženo nošenje, koje se nakon uklanjanja bacaju. Kada ih prestanete nositi možete ih baciti, tako da nema nikakve brige.

 

 

3. Može li mi se kontaktna leća izgubiti iza oka?


Ne. U najgorem slučaju, ako trljate oko i pomaknete leću sa njene pravilne pozicije, možda ćete imati problema ukoliko završi ispod gornjeg kapka. Ako je potrebno, Vaš okulist može Vam pomoći pronaći i ukloniti leću.

 

 

 

 

4. U kojoj dobi djeca mogu početi nositi kontaktne leće?


Ovisi o tome koliko je dijete odgovorno. Odluku ćete najbolje zajednički donijeti Vi, Vaše dijete i okulist. Za više informacija molimo pogledajte naš članak o Kontaktnim lećama za djecu.

 

 

5. Koje vrste kontaktnih leća postoje?


Kontaktne leće dolaze u različitim vrstama materijala sa rasporedom zamjene i nošenja. Mnogi korisnici smatraju kako su jednodnevne kontaktne leće i kontaktne leće za produženo nošenje najpogodnije.

Raspored zamjene. Okulist će Vam propisati raspored zamjene, što ovisi o materijalu i dizajnu kontaktnih leća, kao i o načinu života i stanju očiju.

 

* Uobičajene meke leće mogu trajati i do godinu dana, dok uobičajene plinopropusne leće mogu trajati i duže.

* Čestim ili planiranim zamjenama kontaktne leće traju i do nekoliko mjeseci.

* Jednokratne kontaktne leće traju od jedan dan (jednodnevno nošenje) do dva tjedna (produženo nošenje).

 

Raspored nošenja. Kontaktne leće za jednodnevno nošenje moraju se ukloniti prije spavanja. Leće za produženo nošenje moraju se nositi stalno (dan i noć) određeni broj dana, obično od sedam do 30.

Posebne kontaktne leće. Posebne kontaktne leće uključuju bifokalne kontaktne leće, leće u boji, ortokeratološke kontaktne leće koje ispravljaju Vaš vid dok spavate, leće s posebnim efektima, kontaktne leće za astigmatizam i leće sa UV blokatorima.

 

 

jednodnevne kontaktne leće

 

 

6. Jesu li kontaktne leće za jednokratnu upotrebu vrijedne novca?


Mnogi liječnici preporučuju jednokratne kontaktne leće. Odličan su izbor kada je riječ o zdravlju, jer je manja vjerojatnost da će se bakterije razviti na njima. Isto tako, ako nosite jednodnevne kontaktne leće, koje se na kraju dana bace, nećete morati kupovati otopinu za leće kako bi ih očistili i dezinficirali nakon svake uporabe.

 

 

 

7. Da li je doista velika razlika između jednodnevnih leća i leća za produženo nošenje?


Da. Leće za produženo nošenje izrađene su od posebnih materijala koji omogućuju da više kisika dođe do oka, što ih čini sigurnijima za nošenje tijekom spavanja.

Administracija za hranu i lijekove određuje maksimalnu količinu vremena koja je potrebna za korištenje leća sa produženim nošenjem prije uklanjanja. Neke marke odobravaju sedam dana kontinuiranog nošenja, dok se druge mogu nositi i do 30 dana.

 

 

8. Gdje je najbolje kupiti kontaktne leće?


Nakon što Vam okulist propiše kontaktne leće, možete ih naručiti kod okuliste, u optici ili preko Interneta. Najbolje mjesto za kupnju kontaktnih leća ovisi o mnogim faktora, uključujući dostupnost, cijenu i uslugu.

 

kontaktne leće vrste

 

 

9. Tražim određenu vrstu kontaktnih leća. Znate li gdje ih mogu pronaći?


Ako nemate recept za kontaktne leće koje Vas zanimaju, prvo morate posjetiti svog okulistu radi očnog pregleda i postavljanja kontaktnih leća. To vrijedi čak i ako ne trebate korekciju vida i zainteresirani ste samo za leće u boji ili kontaktne leće s posebnim efektima.

Zašto? Svaka kontaktna leća i oči svake osobe su drugačije, tako da liječnik treba obaviti specijalizirano postavljanje za Vas. Kada kontaktne leće nisu ispravno postavljene, mogu uzrokovati ozbiljne očne probleme.

 

 

10. Želim kupiti kontaktne leće kod Vas. Kako mogu naručiti?

 

Jednostavno, pogledajte ovaj vodič za narudžbu kontaktnih leća. Ako imate pitanja slobodno nas kontaktirajte.

 

Srdačan pozdrav,

 

Optika Online Team